Super User

Super User

Πως ανακαλύφθηκε η υπέρυθρη θέρμανση

Ο επιστήμονας Frederick Wiliam Herschel ηταν Γερμανός αστρονόμος και μουσικός.  Υπήρξε Ιππότης του Βασιλικού Γκελφικού Τάγματος του Ανόβερου και εταίρος της Βασιλικής Εταιρείας.

Γεννήθηκε στο Αννόβερο 1738 και ήταν γιος μουσικού. Σε νεαρή ηλικία εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο και αφοσιώθηκε στη μελέτη των μαθηματικών και της αστρονομίας.

Έκανε ταξινόμηση των αστέρων, διπλών και περιοδικών, και έδωσε μια γενική εικόνα του Σύμπαντος. Ανακάλυψε πως ο Ήλιος δεν μένει ακίνητος, αλλά κινείται, με κατεύθυνση ένα σημείο στον αστερισμό Ηρακλή, γύρω από το κέντρο του Γαλαξία, παρασύροντας μαζί του ολόκληρο το Ηλιακό Σύστημα.

To 1800 o Ηerschel έκανε μια μεγάλη ανακάλυψη μελετώντας τις κηλίδες του ήλιου εφόσον η απευθείας θέαση του ήλιου για μελέτη ήταν επιβλαβής. Πειραματιζόταν με διάφορα φίλτρα και έτσι ανάκαλυψε το υπέρυθρο φάσμα. Παρατήρησε ότι ένιωθε κάποια θερμότητα με φίλτρα τα οποία εμπόδιζαν το ισχυρό φως του ήλιου. Ετσι του γεννήθηκε η εύλογη απορία γιατί συμβαίνει αυτό.Υπέθεσε ότι κάθε χρώμα μεταφέρει διαφορετικής ποσότητα θερμότητα.

Για να επαληθεύσει αυτή του την υπόθεση. Επινόησε ένα έξυπνο πείραμα για να το ερευνήσει. Κατευθυνε μια δέσμη φωτος σε ένα γυάλινο πρίσμα για να δημιουργήσει ένα φάσμα φωτος και να μετρήσει την θερμοκρασία σε κάθε χρώμα ξεχωριστά. Χρησιμοποίησε τρία θερμόμετρα σε κάθε χρώμα και μέτρησε ξεχωριστά τις θερμοκρασίες Βιολετί (μοβ) μέχρι το λουλακί (μπλε-μωβ),πράσινο,κίτρινο,πορτοκαλί,κόκκινο.

Τα δυο θερμόμετρα ήταν αναφορικά σημεία ελέγχου και το τρίτο μετρούσε την θερμοκρασία των διαφορετικών χρωμάτων. Ειδε ότι η θερμοκρασία αυξήθηκε από το βιολετί στο κόκκινο κομμάτι του φάσματος. Αναρωτήθηκε στην συνέχεια τι συμβαίνει πέρα από το ερυθρό χρώμα του φάσματος σε μια περιοχή που δεν έχει φως, εμεινε έκπληκτος όταν ανακάλυψε ότι αυτή η περιοχή έχει την υψηλότερη θερμοκρασία. Του Herchel η ανακάλυψη ήταν σπουδαία γιατι ηταν ο πρώτος που απέδειξε ότι υπήρχαν τυποι φωτός που δεν μπορούμε να δούμε με τα μάτια μας. Ανάκαλυψε ένα φως πέρα του ερυθρού φωτός που τώρα είναι γνωστό ως υπέρυθρη ακτινοβολία (infrared radiation). Για την προσφορά του στην επιστήμη του χρίστηκε ιππότης το 1792.

William Herchel 1738 1822

Read more...

Τι είναι η υπέρυθρη θέρμανση

Χωρίς το φως και την θερμότητα που προσφέρει ό ήλιος η ύπαρξη κάθε μορφής ζωής άνθρωπος, χλωρίδα και πανίδα θα ήταν αδύνατη. Η θερμότητα που δημιουργεί ο ήλιος είναι απολαυστική ευχάριστη και ωφέλιμη για την υγεία. Η υπέρυθρη θερμότητα είναι ο πρωταρχικός τρόπος θέρμανσης και ο τρόπος που επέλεξε η φύση να μας θερμαίνει εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια.

H υπέρυθρη ακτινοβολία (IR) είναι μια μορφή ενέργειας δεν χρησιμοποιεί ως μέσο διάδοσης τον αέρα σε αντίθεση με άλλες μορφές. Η υπέρυθρη θέρμανση μιμείται το φυσικό τρόπο που θερμαίνει ο ήλιος. Θερμαίνει δηλαδή απευθείας τα σώματα και τα δομικά υλικά που στη συνέχεια αντανακλούν θερμότητα στο χώρο δημιουργώντας έτσι ένα όμορφο μικροκλίμα.

Τι είναι οι υπέρυθρες ακτίνες

Το φως αποτελείται από ηλεκτροµαγνητικά κύµατα διαφορετικού µήκους Η ανθρώπινη όραση δεν µπορεί να συλλάβει όλο το φάσµα των ηλεκτροµαγνητικών κυµάτων. Το φως που βλέπει ο άνθρωπος ονοµάζεται «ορατό φάσµα φωτός»

και είναι ένα µικρό τµήµα από το συνολικό φάσµα ηλεκτροµαγνητικών κυµάτων. Η υπέρυθρη ακτινοβολία (IR) είναι ηλεκτροµαγνητικά κύµατα, τα οποία φροντίζουν για την υγεία και την ευεξία µας και βρίσκεται

εκτός αυτού του φάσµατος (κάτω από την περιοχή της ερυθρής περιοχής του ορατού φωτός)και σε υψηλότερη συχνότητα , για αυτό ονοµάζεται και ακτινοβολία µεγάλου µήκους. Τα υπέρυθρα ηλεκτροµαγνητικά κύµατα µεγάλου µήκους, δεν προκαλούν κανενός είδους ηλεκτροµαγνητικών παρεµβολών και δεν πρέπει να συγχέονται µε την βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία η οποία ευθύνεται για τα εγκαύµατα και τις κακώσεις του δέρµατος, ούτε µε κάθε άλλου είδους επικίνδυνες ακτινοβολίες (ακτίνες άλφα, βήτα, γάµα, Ρέντγκεν κ.λ.π.).

Eφαρμογές της υπέρυθρης θέρμανσης

Ο πρώτος, που κατασκεύασε την καµπίνα υπέρυθρης θέρµανσης, ήταν ο ∆ρ. Tadishi Ishikawa το 1967 στην Ιαπωνία. Το σύστηµα αυτό χρησιµοποιήθηκε καταρχήν από τους γιατρούς και δόθηκε στο κοινό το 1981 . Το 1980 χρησιµοποιήθηκε πρώτη φορά για θεραπείες και έκτοτε χρησιµοποιείται καθηµερινά σε κλινικές και κέντρα υγείας. Η υπέρυθρη ακτινοβολία χρησιµοποιείται επιτυχώς στον ιδιωτικό τοµέα καθώς και από γιατρούς, θεραπευτές, κέντρα θεραπείας και αποκατάστασης και κλινικές. Τα υπέρυθρα κύµατα είναι µια µορφή ενέργειας, η οποία µπορεί να ζεστάνει αντικείµενα χωρίς να ζεσταίνει τον αέρα γύρο τους. Η υπέρυθρη θερµική ακτινοβολία έχει πολλές εµπορικές και καταναλωτικές εφαρµογές που συναντάµε στην καθηµερινότητα µας και χρησιµοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για θεραπευτικούς σκοπούς.

Μερικές από αυτές είναι:

 •  ∆ιατήρηση θερµοκρασίας σε θερµοκοιτίδες νεογνών
 •  Αποκατάσταση ναυαγών ή πληγέντων από φυσικές καταστροφές που έχουν

περιέλθει σε κατάσταση σωµατικής υποθερµίας.

 • Φυσιοθεραπεία σε κέντρο αποκατάστασης τραυµατιών.
 • Υπέρυθρη σάουνα σε SPA κέντρα.
 •  Για θέρµανση.
 • Τηλεπικοινωνίες – συστήµατα µεταφοράς δεδοµένων.
 •  Θερµοανίχνευση – συστήµατα νυχτερινής όρασης και εντοπισµού αντικειµένων που εκπέµπουν θερµότητα.
 •  Βιοµηχανικές εφαρµογές όπως: θέρµανση, στέγνωµα, ξήρανση.
 •  Στην επιστήµη: ανάλυση µοριακής δοµής.
 •  Στην µετεωρολογία: Για βραχυπρόθεσµες προγνώσεις και απότοµες κλιµατικές µεταβολές.
 •  Καθαρισµός έργων τέχνης και πολιτιστικών µνηµείων
Read more...
Subscribe to this RSS feed