Πως ανακαλύφθηκε η υπέρυθρη θέρμανση

Ο επιστήμονας Frederick Wiliam Herschel ηταν Γερμανός αστρονόμος και μουσικός.  Υπήρξε Ιππότης του Βασιλικού Γκελφικού Τάγματος του Ανόβερου και εταίρος της Βασιλικής Εταιρείας.

Γεννήθηκε στο Αννόβερο 1738 και ήταν γιος μουσικού. Σε νεαρή ηλικία εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο και αφοσιώθηκε στη μελέτη των μαθηματικών και της αστρονομίας.

Έκανε ταξινόμηση των αστέρων, διπλών και περιοδικών, και έδωσε μια γενική εικόνα του Σύμπαντος. Ανακάλυψε πως ο Ήλιος δεν μένει ακίνητος, αλλά κινείται, με κατεύθυνση ένα σημείο στον αστερισμό Ηρακλή, γύρω από το κέντρο του Γαλαξία, παρασύροντας μαζί του ολόκληρο το Ηλιακό Σύστημα.

To 1800 o Ηerschel έκανε μια μεγάλη ανακάλυψη μελετώντας τις κηλίδες του ήλιου εφόσον η απευθείας θέαση του ήλιου για μελέτη ήταν επιβλαβής. Πειραματιζόταν με διάφορα φίλτρα και έτσι ανάκαλυψε το υπέρυθρο φάσμα. Παρατήρησε ότι ένιωθε κάποια θερμότητα με φίλτρα τα οποία εμπόδιζαν το ισχυρό φως του ήλιου. Ετσι του γεννήθηκε η εύλογη απορία γιατί συμβαίνει αυτό.Υπέθεσε ότι κάθε χρώμα μεταφέρει διαφορετικής ποσότητα θερμότητα.

Για να επαληθεύσει αυτή του την υπόθεση. Επινόησε ένα έξυπνο πείραμα για να το ερευνήσει. Κατευθυνε μια δέσμη φωτος σε ένα γυάλινο πρίσμα για να δημιουργήσει ένα φάσμα φωτος και να μετρήσει την θερμοκρασία σε κάθε χρώμα ξεχωριστά. Χρησιμοποίησε τρία θερμόμετρα σε κάθε χρώμα και μέτρησε ξεχωριστά τις θερμοκρασίες Βιολετί (μοβ) μέχρι το λουλακί (μπλε-μωβ),πράσινο,κίτρινο,πορτοκαλί,κόκκινο.

Τα δυο θερμόμετρα ήταν αναφορικά σημεία ελέγχου και το τρίτο μετρούσε την θερμοκρασία των διαφορετικών χρωμάτων. Ειδε ότι η θερμοκρασία αυξήθηκε από το βιολετί στο κόκκινο κομμάτι του φάσματος. Αναρωτήθηκε στην συνέχεια τι συμβαίνει πέρα από το ερυθρό χρώμα του φάσματος σε μια περιοχή που δεν έχει φως, εμεινε έκπληκτος όταν ανακάλυψε ότι αυτή η περιοχή έχει την υψηλότερη θερμοκρασία. Του Herchel η ανακάλυψη ήταν σπουδαία γιατι ηταν ο πρώτος που απέδειξε ότι υπήρχαν τυποι φωτός που δεν μπορούμε να δούμε με τα μάτια μας. Ανάκαλυψε ένα φως πέρα του ερυθρού φωτός που τώρα είναι γνωστό ως υπέρυθρη ακτινοβολία (infrared radiation). Για την προσφορά του στην επιστήμη του χρίστηκε ιππότης το 1792.

William Herchel 1738 1822

Last modified onΠέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020 16:47